Zupa z suszonych wiśni

Składniki:

80 deka suszonych wiśni, 1 szklanka wina, 20 deka cukru, 1 łyżeczka mąki kartoflanej, trochę cynamonu i cytry­nowej skórki. Do tego biszkokciki lub grzanki.

Sposób przygotowania:

80 deka suszonych wiśni wypłukać, przetłuc trochę w moździerzu, zalać 1 1/2 z litrem wody i gotować w garnku pół godziny. Przecedzić przez sito, wlać szklankę lekkiego kwaśnego wina, 10 deka cukru, trochę cynamonu, cytrynowej skórki, na koniec zaprawić łyżeczką mąki kartoflanej, rozbitej z wodą, zagotować i wylać na suche biszkokciki lub grzanki.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 31.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply