Zupa z malin

Życzymy smacznego!

Składniki:
3 litry malin, 1 1/2 litra śmie­tanki, 30 deka cukru, 8 żółtek.

Sposób przygotowania:
Przetrzeć trzy litry malin przez gęste sito. Wzdąć 1 1/2 litra słodkiej śmietanki, 30 deka miałkiego cukru, osiem żółtek, trochę malinowej masy; rozbić to mocno, zagrzać, lecz nie zagotować, zmieszać z resztą masy i kilku szklankami gotowanej wody, ogrzać i wydać z grzankami.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 32.




Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz