Śledzie po litewsku

Składniki
1 kg filetów śledzi typu matiasy, 30 dag suszonych grzybów. 4 cebule, 1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki oleju, pieprz, 10 dag kiszonych ogórków.
Sposób przyrządzenia
Grzyby namoczyć na noc, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w wodzie, w której się namoczyły. Filety śledziowe namoczyć przez 2 godziny często zmieniając wodę. Pokroić w dzwonka. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać grzyby razem z wywarem. Dusić przez chwilę, doprawić pieprzem i schłodzić. Ułożone na półmisku śledzie polać sosem i udekorować pokrojonymi w kostkę kiszonymi ogórkami.
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s.180



Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz