Sałatka z włoszczyzny

Sposób przygotowania:

Włożyć do rondla parę sztuk selerów, marchewki, porów, pietruszki, kalafior, sporo groszku zielonego i 1/2 kg kapusty sparzonej, zalać to wszystko 20 dekami oliwy, włożyć 1/8 cebuli, posolić, trochę popieprzyć i tuszyć półtora godziny, dolewając po troszkę wody. Po ostudzeniu pokrajać w kostkę i raz jeden zagotować z pomidorowym sosem zaprawionym oliwą, bulionem i odrobiną cukru.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 352.



Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz