Maliny kijowskim sposobem

Składniki:
1 kg malin, 2 kg cukru, 2 1/4 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Jedno kilo świeżych nieprzejrzałych malin ułożyć na płaskim półmisku jedną około drugiej, osypać suto drobnym cukrem i tak zostawić na kilka godzin na lodzie. Porąbać w kawałki 2 kilo cukru, włożyć do miedniczki, zalać 2 1/2 kilo twardej, źródlanej wody, usmażyć gęsty ulep i odstawić; skoro przez 5 minut trochę przestygnie, wrzucić maliny, strząść miedniczkę i postawić, aby się dobrze zasmażyły; potem znowu zdjąć, zszumować dnem łyżki, znowu postawić na ogień i to powtarzać kilka razy, póki maliny się nie wypełnią i nie będą błyszczały, co jest dowodem, że są gotowe.

Życzymy smacznego!

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 312.



Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz