Makaron zapiekany z szynką

Makaron zapiekany z szynką.Sposób przygotowania:

Na pięć osób zagnieść 20 dkg mąki trzema jajami, ugotować na wrzącej wodzie osolonej i odcedzić przez durszlak. Tymczasem mieć już pokrajane 20 dkg szynki i 10 dkg boczku w kostkę. Włożyć do miski makaron, szynkę, łyżkę masła, dwie łyżki kwaśnej śmietany, wymieszać doskonale, włożyć w rondel wysmarowany masłem i osypany sucharkiem, przykryć z wierzchu papierem posmarowanym masłem i wstawić do gorącego pieca, żeby się dobrze zarumienił. Kiedy będzie gotowy, przewrócić rondel na półmisek i na stół wydać.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 354.



Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz