Makaron zapiekany z szynką

Makaron zapiekany z szynką.Sposób przygotowania:

Na pięć osób zagnieść 20 dkg mąki trzema jajami, ugotować na wrzącej wodzie osolonej i odcedzić przez durszlak. Tymczasem mieć już pokrajane 20 dkg szynki i 10 dkg boczku w kostkę. Włożyć do miski makaron, szynkę, łyżkę masła, dwie łyżki kwaśnej śmietany, wymieszać doskonale, włożyć w rondel wysmarowany masłem i osypany sucharkiem, przykryć z wierzchu papierem posmarowanym masłem i wstawić do gorącego pieca, żeby się dobrze zarumienił. Kiedy będzie gotowy, przewrócić rondel na półmisek i na stół wydać.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 354.
0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply