Łazanki z kapustą

Łazanki z kapustą.

Sposób przygotowania:

Ugotować łazanki zwykłe czworograniaste, zagniatając jajkiem, na 40 dkg mąki jedno jajko. Średnią główkę kapusty odgotować w wodzie w ćwiartkach, posiekać, udusić w maśle razem z jedną białą cebulą, którą razem z kapustą usiekać. Gdy kapusta zmięknie zupełnie, posolić, popieprzyć i na gorąco wymieszać z gorącymi jeszcze łazankami. Rondel wysmarować bardzo grubo masłem, włożyć wymieszane łazanki i zapiekać na rumiano w piecu.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 354.



Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz