Knedle ze śliwkami

Sposób przygotowania:

Ugotować pół kg mączystych kartofli, rozetrzeć w donicy wałkiem, wlać łyżkę mleka, wbić całe jajko i jedno żółtko i doskonale utrzeć, łyżeczkę masła, 20 dkg najlepszej mąki, jeżeli za gęste, można włożyć łyżkę śmietany, to wszystko dobrze jeszcze wymieszać. Z tego ciasta brać małe kawałki, rozpłaszczać, zawijać w każdy śliwkę, z której nie można wyjmować pestki. Ciasto powinno być cienkie. Po ugotowaniu polać masłem.
Życzymy smacznego!
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 355.



Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz