Barszcz ukraiński

Składniki
4 średnie buraki, 4 średnie ziemniaki, 2 średnie marchewki, 1 spora cebula, 20 dag białej fasoli, 1 pietruszka, kawałek selera, 1.5 litra wody, liść laurowy, sól, pieprz, 1 łyżka soku z cytryny, 5 łyżek śmietany 18%, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia
Fasolę namoczyć na noc. Przepłukać na sicie i ugotować w osolonej wodzie. Buraki upiec w skórkach, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na pokrojonych w kostkę selerze, marchwi całej pietruszce, liściu laurowym ugotować wywar z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać pokrojonej w kostkę i zeszklonej na oleju cebuli oraz pokrojonych w grubszą kostkę ziemniaków. Gdy warzywa będą miękkie, dodać upieczonych buraków, ugotowanej fasoli, świeżego koperku, wcisnąć sok z cytryny, wlać sos sojowy i zahartowaną śmietanę. Doprawić do smaku.
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s.21
0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply