Babka żółtkowa

Babka żółtkowa.Składniki:
6 szklanek żółtek, 2 duże szklanki cukru, trochę soli, 2 szklanki masła, 3/4 szklanki mąki, 12 deka drożdży, masła i sucharka na formę.

Sposób przygotowania:
Sześć szklanek żółtek bez zarodków ucierać wałkiem do białości z dwiema szklankami cukru, wlać dwie szklanki masła sklarowanego, wycierać pół godziny, wsypać mąkę wybijając mocno, wlać drożdże, znowu wycierać pół godziny, wsypać mąkę i zostawić, aby ciasto podeszło; skoro podejdzie, wybić jeszcze raz mocno, wlać do form tyle ciasta, aby napełnić w połowie, a jak podrosną, wstawić do gorącego pieca; skoro się baby zarumienią, przykryć papierem.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 260.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply