Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, pod red. B. Chlebowskiego, t. 2, Warszawa 1881, s. 116.
Domażyr lub Damażyr, wieś, pow. gródecki, leży nad stawem zwanym Błota, przy gościńcu rządowym lwowsko-jaworowskim, oddalona od Gródka na północny wschód o 18 kil., od Janowa na wschód o 9.5 kil., w okolicy piaszczystej, bagnistej i lesistej, oddalona od Lwowa na zachód o 10 kil. Przestrzeń pos. więk.: roli or. 183, łąk i ogr. 12, pastw. 10, lasu 107; pos. mn. roli or. 232, łąk i ogr. 47, pastw. 84, lasu 26 m. austr. Ludność: rzym. kat. 200, gr. kat. 152, izrael. 19, razem 371. Należy do rzym. kat. parafii w Janowie; gr. kat. parafią ma w miejscu, należącą do dekanatu gródeckiego; parafia ta liczy w miejsc. Domażyr i Zielów razem 413, we filii Żorniska 257, we filii Kozice 421, razem 1091 gr. kat. obrządku. Przy tutejszej gorzelni znajduje się także fabryka prasowanych drożdży, własność Edwarda Kopeckiego, która przerabia rocznie 17,450 cent. kukurudzy, słodu jęczmiennego i żytniego, oraz krochmalu kartoflanego, na 1745 cent. drożdży prasowanych, które znajdują pokup w Galicyi, Mołdawii i cesarstwie rossyjskiem. Właściciel więk. pos. Edward Kopecki. B. R.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!