Befsztyk wołowy

/
Składniki: 40 dag polędwicy wołowej, 2 cebule, łyżka oliwy,…

Zupa z poziomek

/
Składniki: 3 litry poziomek, 30 deka cukru, 1 szklanka wina,…

Kwas miodowy

/
Wziąć 40 deka rodzenek, pięć cytryn pokra­janych w talerzyki,…

Bigos myśliwski

/
Składniki: 3 kg kapusty kiszonej, 3 kg kapusty białej, 70…

Pieczeń po huzarsku

/
Składniki: 70 dag mięsa wołowego na zrazy, 8 dag tartego…

Zupa z malin

/
Życzymy smacznego!

Knedle ze śliwkami

/
Sposób przygotowania: Ugotować pół kg mączystych kartofli,…

Miód pitny

/
Na trzy litry miodu patoki wziąć wody piętnaście litrów,…

Pyzy z szynką

/
Składniki: 3 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, soli, 26 gramów…

Chleb inaczej

/
Sposób przygotowania: Wypłukać dzieżę ciepłą wodą, wlać…

Obwarzaneczki jabłeczne

/
Składniki: 6 jabłek, 6 białek, 40 deka cukru.Sposób przygotowania: Sześć…

Knedle z wiśniami

/
Sposób przygotowania: Dużą łyżkę masła utrzeć na śmietanę,…

Barszcz ukraiński

/
Składniki 4 średnie buraki, 4 średnie ziemniaki, 2 średnie…

Bigos litewski

/
Składniki: 1 główka kapusty białej, 1kg kapusty kiszonej,…

Zupa ze śliwek

/
Składniki: 1 1/2 litra śliwek, 20 deka cukru, 2-3 goździki,…

Miód pitny

/
Na trzy litry miodu patoki wziąć wody piętnaście litrów,…

Gruszki na sucho z cukrem

/
Sposób przygotowania: Sapieżanki lub cukrówki obrać ze skórki…

Jaja gęsie pieczone

/
Składniki: 8 jaj gęsich, 3 jaja kurze, 1 1/2 łyżki masła,…

Nalewka agrestowa

/
Sposb pryzgotowania:Agrest dojrzały obrać na czysto i nasypać…

Nalewka wiśniowa

/
Sposób przygotowania: Wziąć 16 kilo wisien, utłuc z pestkami…

Bigos myśliwski

/
Składniki: 3 kg kapusty kiszonej, 3 kg kapusty białej, 70 dag…

Kanapki nadziewane

/
Sposób przygotowania: Podłużne polskie bułki rozciąć wzdłuż,…

Śliwki suszone nadziewane

/
Sposób przygotowania: Śliwki węgierki lub katarynki rozerznąć…

Miód maliniak

/
Przepis:Ile litrów soku malinowego bez wody, tyle litrów mio­du…

Maliny kijowskim sposobem

/
Składniki: 1 kg malin, 2 kg cukru, 2 1/4 szklanki wody.Sposób…

Wiśniak litewski

/
Sposób przygotowania: Sześć litrów wyciśniętego z wisien…

Kurczęta pieczone

/
Składniki: 4 kurczęta, soli, 2 1/2 spore łyżki masła, 8—40…

Pączki doskonałe

/
Składniki: 2 1/4 litra suchej mąki pszennej, 2 szklanki letniego…

Kwas ruski

/
ziewięć litrów słodu jęczmiennego, dziewięć litrów żytniego,…

Pstrąg we własnym smaku

/
Składniki: 1 1/2—2 kilo pstrąga, soli, octu, 1—2 cebu­le,…

Knedle ze śliwkami

/
Sposób przygotowania: Ugotować pół kg mączystych kartofli,…

Kotlety z kalafiorów

/
Sposób przygotowania: Duży kalafior ugotować w osolonej wodzie,…

Pieczeń po huzarsku

/
Składniki: 70 dag mięsa wołowego na zrazy, 8 dag tartego chrzanu,…

Sałatka z włoszczyzny

/
Sposób przygotowania: Włożyć do rondla parę sztuk selerów,…

Kwas chlebowy

/
Ususzyć w piecu 12 kilo chleba razowego, włożyć do ceberka…

Zupa z suszonych wiśni

/
Składniki: 80 deka suszonych wiśni, 1 szklanka wina, 20 deka…

Kwas miodowy

/
Wziąć 40 deka rodzenek, pięć cytryn pokra­janych w talerzyki,…

Zupa z poziomek

/
Składniki: 3 litry poziomek, 30 deka cukru, 1 szklanka wina,…

Śledzie po litewsku

/
Składniki 1 kg filetów śledzi typu matiasy, 30 dag suszonych…

Raki z sosem

/
Składniki: 2 kopy raków, soli, pęk kopru i pietruszki, 1 łyżka…

Bigos litewski

/
Składniki: 1 główka kapusty białej, 1kg kapusty kiszonej,…

Pyzy z szynką

/
Składniki: 3 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, soli, 26 gramów…

Potrawka z kurcząt z pieczarkami

/
Składniki: 4 kurczęta, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 2…

Cydr

/
Cztery kilo suszonych jabłek pokrajać drobno i włożyć do…

Piław turecki

/
Składniki: 1 - 1 1/2 kg baraniny, 1/2 dag suchego bulionu, kilka…

Zupa ogórkowa bielona

/
Składniki: 1 1/4 kilo drobnej ryby, soli, 2-3 szklanek rosołu…

Knedle z wiśniami

/
Sposób przygotowania: Dużą łyżkę masła utrzeć na śmietanę,…

Pączki zaparzane bez drożdży

/
Składniki: 1 szklanka masła, 2 szklanki mąki, 7—8 jaj, Va…

Miód pitny

/
Na trzy litry miodu patoki wziąć wody piętnaście litrów,…

Nalewka wiśniowa

/
Sposób przygotowania: Wziąć 16 kilo wisien, utłuc z pestkami…

Oranżada

/
Sposób przygotowania: Bierze się sześć pomarańcz i cztery…